11 Mart 2014 Salı

1 hamur 3 kurabiye


bugünkü sohbetimiz lütfiye deydi.....sabah 11 gibi beni aradı ve elektriklerimiz yok poğaçalar daha pişmedi dedi...bende istersen iptal edelim istersen başkasında yapalım dedim....lütfiye yok iptal etmek istemiyorum poğaçalar önemli deyil dışardan alırız ama çocuklar üşürmü kombi çalışmıyor dedi.....ben elektrik arızayı arayım ona göre hareket edelim dedim .....ve arıza 1 e kadar arızanın giderileceğini belirtince biz planda bir değişiklik yapmadık.....amma velakin arıza saat4 de bile hala giderilmemişti(((( biraz üşüdük ....mayası gelmiş çoook kabarmış poğaçalarımızı da yiyemedik ama sohbetimizi yaptık .....ve güzelim kurabiyelerin tadına vararak yedik....
tırtıl kurabiyenin bir tarifi blogda var bu tarifi de çok beğendim ...lütfiye 1 hamurdan 3çeşit harika kurabiye yapınca bu şekilde yazayım istedim .....bizde belki becerikli olup 1 hamurdan 3 çeşit kurabiye yapmak isteyebiliriz demi=)

malzemeler ve yapılışı
1 paket margarin oda sıcaklığında
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tane yumurta
1 su bardağı pudra şekeri 
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un 
kreması
2 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı şeker
3 çorba kaşığı kakao

isterseniz krema yerine hazır çikolata sosu veya çikolatalı puding yapabilirsiniz
kurabiye hamurunu tüm malzemeleri katarak yoğurun 
yumuşak bir hamur oluyor
yaptığınız hamuru tırtıl kurabiye  aparatından geçirerek yağlanmış tepsiye dizin
180 derece fırında pişirin 
krema ılık kurabiye soğukken kurabiyenin düz tarafına sos sürüp 
ikinci kurabiyeyle kapatın 
bir ucunu sos ve hindistan cevizine batırın
not= lütfiye hamurun yarısına tırtıl kurabiye kalan yarısını da ikiye bölüp birine 1 tatlı kaşığı tarçın 
bir diğerine de 1 çorba kaşığı hindistan ceviz ekleyip yuvarlak şekil verip hindistan cevizine batırmış
ve o şekilde  pişirmiş.....
merak edenlere not =saat 10 da giden ve 13 de geleceği belirtilen elektrik akşam 19 15 de gelmiş(((( poğaçalara yazık..........

10 Mart 2014 Pazartesi

dereotlu zeytinli tuzlu kek

pazartesiden ve hiç durmadan yağan yağmurdan selamm.......
pazartesi sabahları arapça öğreniyorum))))öğrenmeye çaba gösteriyorum daha doğru olacak....çalışmıyorum ya da çalışamıyorum ama derslere devam ediyorum ( herkes bir çalışkan bir çalışkan sevgili ders arkadaşlarımı görünce bana bir gayret geliyor yapabilirsin umudunu yitirme felan.....
 sonra bir hafta yok pazar gecesi ince bir sızı basıyor kalbime sonra karar veriyorum öğrenemiyorum yarın da gitmem olur biter.....sabah 10 olmadan yeniden içimdeki benle kavga ediyorum en çok istediğin şey ayağına kadar gelmiş ama sen oralı bile olmuyorsun evde ki işleri bahane ederek gitmemeyi daha kolay yolu seçiyorsun vs vs son anda kitap defter koltukta mahcup bir ifadeyle derse iniyorum....
çalışkan sevgili arkadaşlarımı görünce aynı istek ve heyecan başlıyor bu kısır döngü kaç zaman daha devam eder bilmem sınıftakilerden en çabuk kim arapçayı söker=) 
benim tek isteğim ezberlediğim kuranı okurken anlamak ....anlamak anlamak.....bunu yapabilirsem benden mutlusu olmaz ....pes etmemek için elimden geleni yapacağım inşallah......
tarif kudretin masasından ......

malzemeler ve yapılışı
3 tane yumurta
1 kase beyaz peynir
1 su bardağı çekirdeği çıkarılmış zeytin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı +1parmak yoğurt
3 su bardağı un 
1,5 paket kabartma tozu 
dereotu
tuz,karabiber,pul biber,kekik,
tüm malzemeleri karıştırın kalıbı yağlayın harcı dökün üzerine bol susam dökün ...üzerine yumurta sürülmeyecek üzeri kızarana kadar pişirin .......
afiyetle......

9 Mart 2014 Pazar

atom kurabiye


üniversite sınavlarına kalmış son 14 gün....14 gün sonra bu saatlerde giren herkes bir nebze rahatlamış olacaklar inşallah......bu rahatlamış olanların içinde gülranam da olacak inşallah tabii yiğit de.....çalışan herkes diyecem çalışmayanlara ayıp olacak giren tüm herkese diyelim ) o zaman allah gönüllerine göre yerler nasip etsin inşallah....gülranaya dedim ki kızım ben hafızlığa çalışırken bana cennet vaadedilmişti ama ben senin kadar çalışmamıştım sana ne vadedildi) dedim ....her zamanki ince tebessümüyle karşılık verdi....sadece tebessümle sessiz sessiz......canım kızım diş hekimliği istiyor ve istanbul cerrahpaşa da okumak istiyor .....umarım bu isteklerine nail olur.....

musmutlu olduğum masadan yadigar tariflerle devam edelim...

malzemeler ve yapılışı
hamuru
1 paket oda sıcaklığında margarin 
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı (akı dışına)
aldığı kadar un 
iç malzeme
3 tane rendelenmiş elmayı
1bardak şekerle pişirin 
3 tane incir 4 tane kayısıyı sıcak suda beklet küp küp doğra
pişen elmalı karışıma ilave et tarçın koy karıştır
hamurdan küçük bezeler alın içine soğumuş olan harçtan bir kaşık alın hamuru kapatın yuvarlayın yumurta akına ve iri kıyılmış ceviz veya fındığa batırın yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin 
afiyetle.......
not= piştikten sonra sıcakken kurabiyelerin üzerine 1 tatlı kaşığı pekmez dökülecek.....

6 Mart 2014 Perşembe

halay başı=)

hep beraber halaya davet ediyorum )))) halay başı benim dermişim......ilerleyen satırlarda bu neşemin sebebini öğreneceksiniz heyecanlanmayın =)))))) bugün bu güzel masa ve etrafındakiler beni çok mutlu etti .....

ev sahibesi sevgili kudret emek emek hazırlamış bu güzel lezzetleri......6-7 arkadaş bir türlü ortak gün belirleyemedik ve tam 3 sefer iptal edildi gün ama azmin sonucudur bu masa=)))))kudret le londra arkadaşıyız 2004 ramazanda onun evine misafir olmuştuk ....gurbet arkadaşlığı yaptık ......sonra tekrar ankara da buluştuk....az ve öz görüşebilsek de severim arkadaşlığını ve dostluğunu......sanırım lezzetlerini de en az dostluğu kadar seviyorum....her şey çok güzeldi ellerine sağlık arkadaşım en yakın zamanda bu güzel masanın tekrarıyla   görüşelim inşallah.....
halay sebebimize gelince=)))) masadaki güzel sohbetler ve benim tarif sorularım sırasında sevgili emel annebala getirdi sözü ve dedi ki  kırılırmısın bilmem ama benim için tariflerin önemi yok !!!!!ben şaşırdım ama her zamanki gibi sukünetimi korudum ve herkes beğenmeyebilir annebalı diye düşünürken dedi ki tariflerin üzerindeki o yazılara bayılıyorum ))))) sırf o yazıları okumak için açıyorum, okuyorum rahatlıyor ve mutlu oluyorum dedi.....o kadar yalın yazıyorsun o kadar sen gibi anlatıyorsun ki kendimi orada hissediyorum , bazen kısacık yazıyorsun ya iki kelime o yazıları hiç sevmiyorum uzun yaz lütfen dedi=))))))tam ben bu sırada zılgıt çekip (bilmem ama içimden öyle geldi)halay başı olmaya karar verdim mutluluktan)))))

blog yazanlar beni anlamıştır geri kalan kesim bu sevincime tuhaf tuhaf bakabilirler((( maddi bir beklenti olmadan bir hevesle başlanır.....ve sonradan yorumlarla doyar bloger.....küçücük bir not'ellerine sağlık nasıl yaptın' yeter de artar .....ki çoğu okur bunu bile çok görür yazara......bende bir hevesle başladım bir ton badirelerden sonra hala buradayım ve hala istekle yazıyorum ....ve iyi ki yazıyorum diyorum.....sevgili emel bugün bana iyi ki yazıyorum dedirttin....bu yazı sanadır...bak upuzun yazı oldu tarif bile yok sen sevmiyorsun ya)))

halay bitmiştir oturabilirsiniz)))))) 
umarım yıllar içinde okuduğumda mutlu olacağım yazılara devam ederim.....
sevgiyle....



düğüm poğaça

gününüz hayırlı ve dualı geçsin inşallah.....gene çok yoğun bir haftayı geride bırakmak üzereyiz....son günlerde oradan oraya koşturup aynı zamanda eve yetişmeye çalışırken acaba yanlış mı yapıyorum ....bu koşturmaca yerine evde oturup yemek yapıp temizlikle vakit geçirsem daha mı iyi olur.....hem o zaman bu kadar yorulmam günlerin ardından koşturmam belki günler benim ardımdan koşturur) bu günlerdeki fikrim budur....
denemek de fayda var diye düşünüyorum....günleri getirisi neler olacak bakalım ....

tarif komşum meryeme ait.....salı günü bendeki sohbet için bir tepsi yapıp getirmişti ben çok beğenince çarşamba sohbetime yaptım ....

malzemeler ve yapılışı
6 su bardağı unu yoğurma kabına alın 
ortasına 1 paket yaş maya ufalayın
1 su bardağı sıvı yağ koyun
1 tatlı kaşığı şeker ilave edin
1 çay kaşığı ekleyin ve karıştırın 
2-2.5 bardak ılık sütü yavaş yavaş hamura ekleyerek yoğurun 
şekil vereceğiniz yumuşaklıkta bir hamur olmalı 
hamur kıvama gelsin diye 10 dakika yoğurun
üzerine nemli bir bez örtün bir 15 dakika daha bekletin 
hamurdan bezeler alıp 10 cm uzunluğunda yuvarlayın ve düğüm yapın=(
bende anlamadım ve meryem geldi ve beraber yaptık burdan anlatması zor 
başka bildiğiniz şekillerde verebilirsiniz bir dahaki yaptığımda fotoğraf çekip yayınlayacağım inşallah.....
şekil verip yağladığınız tepsiye aralıklarla dizin yaklaşık 1 saat tepside mayalandırın
üzerine 1 yumurtayı akıyla beraber çırpın sürün ve susam ekleyin 
150-180 derece fırında pişirin 
afiyetle........

3 Mart 2014 Pazartesi

patatesli hamsi buğulama

sağlık sağlık sağlık...........yaşamdaki en önemli gereç .....bugün bir anda uzun zamandır tekrar etmeyen görme bozukluğu yaşadım .....bir anda sağ gözümün yarısı puslandı....hemen hastalık zamanım geldi aklıma.....ne çok yaşamışım ne çabuk unutmuşum.....yarım saat kadar sürdü devam etseydi direk doktora gidecektim daha sonra yerini baş ağrısına bıraktı.......şimdilik daha iyiyim.....sözde temizlik yapacaktım .....yarın ki sohbetimiz için pastanın yarısı yapılmış bekleme de ......ama bir anda hiçbir şeyin önemi kalmıyor....
Allahım şu an sağlıkla imtihanı olan herkesin yar ve yardımcısı ol.....şafi isminle şifa ver....

bugünkü tarif gene halamızdan istanbula gitti ama kaldığı 10 gün içinde bana çok yardımcı oldu.....

malzemeler ve tarifi
1 kg temizlenmiş hamsi( kılçığı da ayıtlanmış)
1 tane büyük patates soyun ve 1 cm kalınlığında yuvarlak doğrayın
2 tane soğan piyazlık doğrayın
tepsiye sürmek için 3 kaşık sıvı yağ

temizlenmiş hamsileri güzelce yıkayın ve süzün 
tuz kırmızı biber le karıştırın 
tepsiye patatesleri dizin üzerine soğanları koyun
hamsilerin yarısını dizin kalan soğanı hamsilerin üzerine serpin 
kalan hamsiyi soğanların üzerine dizin 
tepsiyi alimunyum folyo ile kaplayın 
200 derce fırında yarım saat pişirin 
folyoyu çıkarın ve 15 dakşka kadar daha pişirin 
not üzerine limon koyduk ama hamsinin tadını acılaştırmıştı siz limonlu seviyorsanız pişirdikten sonra üzerine sıkabilirsiniz....
afiyetle........

1 Mart 2014 Cumartesi

Pırasalı kiş


beynimin nasıl çalıştığını çok merak ediyorum....
dün sabah tartı da 75 2 yi görünce az yemeye çok yürümeye felan karar verdim diyet veya rejim demiyoruz sağlıklı beslenme diyoruz .............senmisin böyle düşünen bir anda her şeyi yemek isterken buldum kendimi((( 1 haftadır oğlum yesin diye bekleyen aşure bile buna dahil.......bu nasıl oluyor anlamıyorum....ben çok yiyen biri deyilim tatlıya düşkünlüğüm haricinde .....ama dün hadi az ye sağlıklı beslen komutuna inat ne bulursan ye sevmediklerini ye gibi bir komut almış gibi hareket ediyordu((((( 1 günde pes ettim !!!!!!
pes etmesem beğenmediğim rakamların üstüne çıkacakmışım gibi geldi(((( profesyonel yardım almalı belkide....belkide...belkide........
bugünkü tarif sevgili halamızdan....pırasalı bazlama veya pırasalı ekmek ben daha güncel olsun dedim ve pırasalı kiş koydum adını....yapımı kolay ve lezzetli.... ılıkken yoğurtla ana öğün oluyor..........
verdiğim öiçülerde 3 tane bazlama çıkıyor.......

malzemeler ve yapılışı 
yarım paket kuru mayayı 1,5 su bardağı ılık suda eritin 
1 tatlı kaşığı tızu una ilave edin cıvık bir hamur yapana kadar un ekleyerek tahta kaşıkla karıştırın
mayası gelene kadar bekletin (yaklaşık bir saat)
3-4 pırasayı yeşilleriyle birlikte ince ince doğrayın
hafif tuzlayın hamur kabarana kadar tuzuyla bekletin
yarım demet maydanoz
1 tane rendelenmiş kabak
2 tane yumurta 
1 su bardağı mısır unu
tüm malzemeleri karıştırın hamura ekleyin kek hamuru kıvamında olması gerek 
eğer katı bir hamur olduysa sütle açabilirsiniz
teflon tavaya 1 çorba kaşığı sıvı yağ koyun 
1 parmak kalınlığında hamur dökün 
kısık ateşte ağır ağır arkalı önlü pişirin 
afiyetle........

cretsizSayac.com kodu baslangici-->
hit counters